Kayıtlar

Mart 1, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Mee Goreng

Resim
Yumurta ve sebzeli Mee Goreng Malezya'nın en bilinen tatlarından biri de Mee Goreng'tir Mee Goreng, kızartılmış makarna/noodle anlamına gelir. Güney Hindistan kültürüne ait olsa da Malezya coğrafyasına has bir yemek olarak ün salmıştır. Bu yemekte kullanılan domates sosu Batı kültürüne, yumurtalar ise Çin kültürüne aittir. Dolayısıyla Mee Goreng'in çok kültürlü bir yemek olduğunu ileri sürersek yanlış olmaz. Mee Goreng'de olmazsa olmaz bazı malzemeler vardır. Aşağıda bu malzemeleri göreceksiniz:  Soğan Patates Bezelye Lahana Sarımsak Soya Sosu Fasülye filizi Çili Sos ya da biberi Haşlanmış ya da kızartılmış yumurta Çeşitli yerel Malay sebzeleri İsteğe göre tavuk Domates sosu/Ketçap   Malay tarzı Mee Goreng'te erişteler iyice kızartılmalıdır. Singapur'da ise Mee Goreng'in yanına salatalıklı yoğurt karışımı ve domates sosu konur.  Tarihsel olarak Mee Goreng,  Hintli müslümanlar tarafından bulunmuş bir tariftir. Malezyalılar, Hint Mee ...

Malezya'nın Soyalı atıştırmalığı: TEMPEH

Resim
Kızartılmış Tempehler Malezya'da yenecek o kadar çok şey var ki, bazı yemeklere sıra gelmiyor. Onlardan bir tanesi de Tembeh. Çin ya da Japon kültüründen beslenmeyen yemeklerden biri olan TEMPEH, Endonezya'daki Doğu Cava halkı tarafından binlerce yıldır yeniyor. Tempeh o kadar lezzetli ki, hiç köfte yemeseniz bu yiyecekle her türlü doyarsınız. Soya fasülyesinden yapılıyor ve yüksek protein içerdiğinden sporcular tarafından tüketiliyor.  Etimolojik olarak Tempeh kelimesi 1875 yılından beri Endonezya'da kullanılan bir kelime.  Önceleri kelimede 'h' harfi yokmuş ve tempe diyorlarmış. Soy Tempeh'e eski Cavalılar Tempe Kedele dermiş Ağustos 1972'de Endonezya daha modern bir ülke haline gelince yemeğin ismi de ' Tempeh' olur. Malezyalılar ile Endonezyalılar yakınlaştıklarında Malaylar bu yemeği çok sevmiş ve Malezya'da pişirmeye başlamışlar. Tempeh'i ilginç kılan şey ise, ilk kez Cava'da Hollandalılar tarafından keşfedilip, Avrupa'...

Çin yeni yılını Malezya'da geçirmek

Resim
Malezya'daki her günüm bir diğerinden daha macera dolu geçtiği için çoğu zaman blog yazmıyorum. Bugün, uzun zaman sonra ilk kez yazıyorum. Tarih 1 Şubat. Kova ve Balık burcunun etkisi altındayız. Buna bir de   Çin Yeni Yılı ya da onların deyişiyle Fare yılı eklenince tadından yenmiyor. Bugün sakin bir gün. Şüheda, yarın müstakbel eşim olacak kişi, benim için türk usulü bezelye ve pilav yemeği yaptı. Bu doğal olarak çok hoşuma gitti. Öğle yemeğinden sonra ben yine iş başvurusu yapmaya devam ettim. Bu arada ilk kez, küçük ve şirin çalışma masamı kullandım. Şu anda bu yazıyı onun üstünde kaleme alıyorum. Sivrisinek savar cihazı ve klima çalışıyor. Çinli komşularım havai fişek atıyorlar ve onların yere düştüğünde bıraktığı küller tüm mahallede bir sise dönüştü. Birkaç gün daha Çinli arkadaşlar, Malezya’da yeni yıllarını kutlayacaklar. Akşama doğru Bangladeşli arkadaşlar geldi. Bu arkadaşlar Toyota Harrier marka arabamızı almak için bizimle sözleşme yaptılar. Daha sonra evlerine dönd...

Malezya'nın vazgeçilmezi: Nasi Lemak

Resim
Tarih boyunca farklı medeniyetlerin geçiş yolu üzerinde bulunduğundan Malezya, Dünya'da en zengin yemek kültürüne sahip ülkelerden biridir. Malakka Sultanlığı, İngilizler, Çinliler, Japonlar , Hintliler vb. derken Malay mutfağı o kadar zengin hale gelmiş ki bu ülkede yerel bir yemek yerken, tüm bu sayılan ülkelerin kullandığı baharatları aynı yemeğin içinde görebilirsiniz. Bu yemekler arasında Nasi Lemak adında bir yemek var ki, bu lezzet  popülerlik sıralamasında ilk sırada yer alıyor.  Malezya'daki herkes Nasi Lemak'a bayılıyor. Burayı gezen turistler özellikle bu yemeği sipariş ediyor. Peki, Nasi Lemak gerçekten de bir Malay yemeği midir?   Hindistan cevizi yağı ile kavrulmuş bir pilav, palm yağı ile kavrulmuş yer fıstıkları, Acı biber, soğan ve sarımsak ile hazırlanmış Sambal sosu, kurutulmuş küçük hamsi balıkları, salatalık ve haşlanmış yumurtadan oluşan bu yemek, muz yapraklarının içine konularak servis ediliyor ve bu sayede de kokusu etrafa ...

Malezya Günlükleri: 19 ve 20 Aralık 2019

Resim
1.  Gün : Perşembe 19 Aralık. Kajang LRT Sabahleyin erken saatte sarımsaklı domatesli soğanlı omlet yedik ve sütlü çay içtik. Odamdaki pencereden dışarı bakıyordum ve daha önce görmediğim bir kuşu gördüm ve garip bir şekilde şakıyordu. Adını bilmediğim  bu kuşa bağıran kuş ( screaming bird) adını verdim. Bugün daha dinleniğim ve Lopeena hanımla saat 2’de Tropicana Alışveriş merkezinde buluştuk ve çalışacağım okulla ilgili kendisinden bilgi aldım. Şüheda da geldi ama daha çok konu mankeni gibi yanımda oturdu. Kore yemeği yedim ve armut suyu içtim. Hava yağmurlu idi ve trafiğe takıldık. Her zamanki gibi Demansara-KL yolunu kullandık.  Eve geldim duş aldım ve akşam geç saatte Temerloh’a,  Süedanın babasının evine,  arabayla gittik. Süeda’nın babası geldiğimizde ışıkları çoktan kapatmıştı. Beni gördü yatağından doğruldu ve tekrar yattı. Evleri iki katlı ve devasa. Oldukça dağınık. Uzun bir antresi var ve mutfak en arkada. Sıcaktan dolayı masanın üstünde b...

Malezya topraklarındayım

Resim
     Bizdeki '' Geliş'' e çok benziyor dimi? ( Byuro Propuskov Havalimanı/ Taşkent/ Özbekistan) Kuala Lumpur'a uçmak için artık herşey hazır Malezya’ya 2015 yılında gitmiştim.. nemli, sıcak ve insanların daima gülümsediği bir Güney Asya ülkesiydi.  Başkenti Kuala Lumpur. Çamurlu akarsu kavşağı anlamına geliyor. Çoğunluğu müslüman olsa da , ülkede Budist ve Hinduistler de yaşıyor. Bu ülkede tam bir hoşgörü hakim. Malayların ‘Redho’ denilen kaideleri var. Buna göre, sessiz konuşmalı, itaat etmeli, saygılı olmalı,beklentisiz olmalı ve herşeyi, herkesi olduğu gibi kabul etmeliler. O yıldan tam 4 yıl sonra İstanbul’da bir Tayland Kültür  gününe katılmıştım. Standların birinde Akupunktur yapan bir Malezyalı grupla karşılaştım. Onlara yaklaştım ve kısa süreli akupunktur yaptırdım.  Şüheda ile tanışmam işte böyle oldu. O, yarı Malay yarı Endonezyalı, hafif kavruk tenli  çekici bir kadındı. Birkaç flörtten sonra Malezyaya, onun yanına gitmeye ...