Mee Goreng
![]() |
Yumurta ve sebzeli Mee Goreng |
Malezya'nın en bilinen tatlarından biri de Mee Goreng'tir Mee Goreng, kızartılmış makarna/noodle anlamına gelir. Güney Hindistan kültürüne ait olsa da Malezya coğrafyasına has bir yemek olarak ün salmıştır. Bu yemekte kullanılan domates sosu Batı kültürüne, yumurtalar ise Çin kültürüne aittir. Dolayısıyla Mee Goreng'in çok kültürlü bir yemek olduğunu ileri sürersek yanlış olmaz. Mee Goreng'de olmazsa olmaz bazı malzemeler vardır. Aşağıda bu malzemeleri göreceksiniz:
- Soğan
- Patates
- Bezelye
- Lahana
- Sarımsak
- Soya Sosu
- Fasülye filizi
- Çili Sos ya da biberi
- Haşlanmış ya da kızartılmış yumurta
- Çeşitli yerel Malay sebzeleri
- İsteğe göre tavuk
- Domates sosu/Ketçap
Malay tarzı Mee Goreng'te erişteler iyice kızartılmalıdır. Singapur'da ise Mee Goreng'in yanına salatalıklı yoğurt karışımı ve domates sosu konur. Tarihsel olarak Mee Goreng, Hintli müslümanlar tarafından bulunmuş bir tariftir. Malezyalılar, Hint Mee Goreng'ine 'Mamak' adını vermiş. Mamak, Tamil dilinde - amca- demektir. Bilinen ilk Mee Goreng, 20. yy'da Penang'taki Bangkok Lane Mee Goreng'tir. Geleneksel Mee Goreng bir zamanlar kahverengi bir renk tonuna sahipken, domates sosunun Güney Asya'ya gelmesinden sonra kırmızı bir tona dönüşmüştür. Son zamanlarda tarif iyice değişmiş hamsi balığının ( ikan bilis) eklenmesiyle Mee Goreng çok daha lezzetli hale gelmiştir. Buralarda kanserojen içerikli hazır noodle yerine bol vitaminli Mee Goreng yemeniz çok daha isabetli olur. Şimdiden afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder