Malezya'nın vazgeçilmezi: Nasi Lemak







Tarih boyunca farklı medeniyetlerin geçiş yolu üzerinde bulunduğundan Malezya, Dünya'da en zengin yemek kültürüne sahip ülkelerden biridir. Malakka Sultanlığı, İngilizler, Çinliler, Japonlar , Hintliler vb. derken Malay mutfağı o kadar zengin hale gelmiş ki bu ülkede yerel bir yemek yerken, tüm bu sayılan ülkelerin kullandığı baharatları aynı yemeğin içinde görebilirsiniz. Bu yemekler arasında Nasi Lemak adında bir yemek var ki, bu lezzet  popülerlik sıralamasında ilk sırada yer alıyor.  Malezya'daki herkes Nasi Lemak'a bayılıyor. Burayı gezen turistler özellikle bu yemeği sipariş ediyor. Peki, Nasi Lemak gerçekten de bir Malay yemeği midir? 





 Hindistan cevizi yağı ile kavrulmuş bir pilav, palm yağı ile kavrulmuş yer fıstıkları, Acı biber, soğan ve sarımsak ile hazırlanmış Sambal sosu, kurutulmuş küçük hamsi balıkları, salatalık ve haşlanmış yumurtadan oluşan bu yemek, muz yapraklarının içine konularak servis ediliyor ve bu sayede de kokusu etrafa yayılıyor. Malezya'da Nasi Lemak o kadar tutulan bir yemek ki, BurgerKing ve McDonalds gibi fastfood zincirleri bile iç piyasada tutunabilmek için Nasi Lemak burgerler pişirmeye başlamış. Peki Nasi Lemak gerçekte kime ait acaba? 



Singapur ve Endonezya'da farklı şekillerde pişiriliyor.  Tarihçi Ahmed Najib, Nasi Lemak'ın Batı Malezya kıyılarında doğmuş olduğunu iddia ediyor. Gariptir ki, Malezya'nın doğu kıyıları pek de Nasi Lemak yemiyor. Onlar, Nasi Dagang ya da  Nasi Kerabu yiyorlar. Nasi Lemak'ın ortaya çıkışıyla ilgili şu hikaye ülkede halk arasında kabul görür: 

   Melakka şehrinde Mak Kuntum adında bir anne ve Seri adında bir kız yaşarmış.  Kocasını savaşta kaybettikten sonra Mak, insanlara masaj yaparak para kazanırmış. Elbette Seri de bütün gün ev işlerini yaparmış. Bir gün Seri, hindistan cevizi sütünü kaynayan pirinç lapası tenceresine yanlışlıkla döker. Santan denilen bir aroma tüm odaya yayılır. Mak Kuntum öğle yemeği için eve geldiğinde bu koku karşısında şaşkınlığını gizleyemez. Kızına: '' Apa kau masak, ni? ( Ne pişirdin?) diye sorar. Kızı da şöyle cevap verir: '' Nasi le, Mak!'' ( Pirinç, Anne!). O günden beri bu yemeğin ismi Nasi Lemak olarak anılır olmuş. 


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Temmuz sıcağında üç köy : Cevizli, Ormana ve Hocaköy

Malezya'nın Soyalı atıştırmalığı: TEMPEH

Malezya'nın borazan kuşu: Asya Koeli