Malezya'nın Soyalı atıştırmalığı: TEMPEH
![]() |
Kızartılmış Tempehler |
Malezya'da yenecek o kadar çok şey var ki, bazı yemeklere sıra gelmiyor. Onlardan bir tanesi de Tembeh. Çin ya da Japon kültüründen beslenmeyen yemeklerden biri olan TEMPEH, Endonezya'daki Doğu Cava halkı tarafından binlerce yıldır yeniyor. Tempeh o kadar lezzetli ki, hiç köfte yemeseniz bu yiyecekle her türlü doyarsınız. Soya fasülyesinden yapılıyor ve yüksek protein içerdiğinden sporcular tarafından tüketiliyor.
Etimolojik olarak Tempeh kelimesi 1875 yılından beri Endonezya'da kullanılan bir kelime. Önceleri kelimede 'h' harfi yokmuş ve tempe diyorlarmış. Soy Tempeh'e eski Cavalılar Tempe Kedele dermiş Ağustos 1972'de Endonezya daha modern bir ülke haline gelince yemeğin ismi de ' Tempeh' olur. Malezyalılar ile Endonezyalılar yakınlaştıklarında Malaylar bu yemeği çok sevmiş ve Malezya'da pişirmeye başlamışlar. Tempeh'i ilginç kılan şey ise, ilk kez Cava'da Hollandalılar tarafından keşfedilip, Avrupa'ya getirilmesi ve burada 1959 ile 1984 yılları arasında Avrupalılar tarafından 18 Tempeh fabrikasının açılmasıdır.
![]() |
Tembeh, acılı soya sosu ile birlikte yeniyor |
Birçok tempeh tarifi olduğu için, farklı şekillerde pişirilebilir. Fırınlama, Kızartma, Haşlama yoluyla Tempeh'i pişirebilirsiniz. Tempeh, Lif ve yüksek protein içeriyor ve yalnızca 222 kalori. Bu da Tempeh'i tavuk etine karşı güçlü bir rakip yapıyor. Tembeh, çiğ yenmiyor. Çiğ yemeye kalkmayın. Tempeh, vücutta diğer etlere göre kolayca emiliyor ve hazmı da oldukça kolay bir yiyecek. Malezya ve Endonezya'nın tembeh'ini yediden yetmişe herkese tavsiye ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder